Elbil er bra for miljøet og ofte bra for deg

Utvalget av elbiler vokser raskt og rekkevidden blir stadig bedre. Elbiler har en rekke økonomiske fordeler i forhold til tradisjonelle biler. I tillegg er de behagelige å kjøre uten motorstøy.

Av: Thomas Fladby, Bærekraftsansvarlig i Sparebanken Øst
Publisert: 02.11.2021

 

Norge har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til å kutte utslippene med minst 50 prosent innen 2030. Selv om Norge er det landet med høyest andel elbiler i verden, utgjorde klimagassutslipp fra veitrafikk 17 prosent av Norges totale klimagassutslipp i 2019. Av dette er litt over halvparten fra personbiler. Et av tiltakene som ble lagt frem i Nasjonal Transportplan for nettopp å redusere utslipp fra veitrafikk, er at alle nye personbiler og lette varebiler skal ha nullutslipp i 2025. I tillegg til at det totale utslippet av klimagasser reduseres, er det også viktig at elbiler reduserer lokal forurensning betydelig da de ikke har noen lokale utslipp.

I 2020 var hver annen nybil som trillet ut på veiene en elbil. Det samme er naturlig nok ikke tilfelle på bruktbil, hvor tallene for 2020 var rundt 5 %. Dette skyldes tilgjengelighet og at elbiler generelt sett er nyere og dermed dyrere enn snittet av elbilene som ligger ute for salg.

Kan bli dyrere å velge elbil i 2022

Charge EV electric car hybrid technology concept. Station drive clean energy nature with map icon illustration EV electronic vehicle future green eco environment friendly power blur banner background

Vurderer du å kjøpe en brukt elbil nå, kan det være lurt å gjøre dette før mars 2022. I Solbergregjeringens siste forslag til statsbudsjettet foreslås det blant annet å innføre omregistreringsavgift for elbiler på samme nivå som for biler med forbrenningsmotor. Det kommer også strengere krav til nye hybridbilers rekkevidde for å oppnå maksimalt fradrag fra engangsavgiften.

I Hurdalsplatformen til den nye regjeringen kommer det også frem at de ønsker å innføre merverdiavgift på beløp over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler. Det er knyttet usikkerhet til om og når en slik endring vil tre i kraft.

Det er mange fordeler med elbiler – også brukte

Unntak av merverdiavgift og engangsavgift gjør nye elbiler mer attraktive prismessig sammenlignet med tilsvarende bensin og dieselbiler, noe som også smitter over på bruktmarkedet. Samtidig peker mange på at vedlikeholdskostnader vil være lavere på en elbil sammenlignet med en bil med forbrenningsmotor. I tillegg har Stortinget vedtatt at elbiler aldri skal betale mer enn halvparten av bensin- og dieselbiler i bompenger.

Det er også andre faktorer som bidrar til at elbil kan være attraktivt. Det kan være gunstigere å finansiere bilkjøpet dersom du velger en mer miljøvennlig bil. Grønt billån eller elbillån er ofte av de mest attraktive lånene å se på dersom du vurderer en elektrisk eller en hybrid. I tillegg tilbyr ofte forsikringsselskapene attraktiv forsikring av mange typer elbiler. Dette kan bety at du sparer mange tusenlapper på finansiering og forsikring over den perioden du har bilen.

Du kan finne flere fordeler med elbil her!

Sjekk ditt område for ladestasjoner

Power supply for electric car charging. Electric car charging station. EV Car battery charger at charge station electro mobilit. Environment friendly Car. Panoramic banner

Selv om det er mange fordeler med elbil, er det også verdt å merke seg at det også er noen faktorer som man i hvert fall skal være klar over. Lading av elbil er kanskje det viktigste. Holder det at du har en hjemmelader, eller er du avhengig av ladestasjoner til din elbil? Det er fremdeles slik at tradisjonelle bensinstasjoner har en vesentlig bedre utbredelse enn elbilladere. Det satses på å bygge ut flere ladestasjoner med hurtigladning, men det er greit å gjøre litt research om det er tilgjengelig på vei til hytta.

 

Av Thomas Fladby, Bærekraftsansvarlig i Sparebanken Øst
Publisert 02.11.2021