Kjøpe båt

Skal du kjøpe båt? Med et lånebevis fra AS Financiering står du sterkere til å gjøre et godt kjøp når drømmebåten dukker opp.

Velg "kaskofritt" hvis du har tenkt å forsikre med ansvarsforsikring eller delkasko.

kr/mnd
Nominell rente
Effektiv rente
Søk lån
Alle gebyrer er inkludert.

Uansett om du drømmer om en seilbåt, cabincruiser, daycruiser, RIB eller yacht, kan du få lån til båt hos AS Financiering. Les videre for å lære mer om vårt låneprodukt. Lengre ned i artikkelen får du gode tips når du kjøper eller selger båt

Båtlån med gode betingelser

De fleste som skal kjøpe båt er avhengige av et båtlån. Hos AS Financiering kan du få lån til båt over 7 meter med skipspant i båten.
Følgende vilkår må være oppfylt for at båten skal kvalifisere til et båtlån hos oss:

  • Båten må være over 7 meter
  • Båten må være registrert med registreringsnummer i Skipsregisteret NOR
  • Skal du kjøpe bruktbåt må den ikke ha registrerte heftelser

Dersom du eier en båt som er registrert i Skipsregisteret NOR, kan du også etablere lån med skipspant i denne.

Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål om båtlån.

Hvorfor søke båtlån hos AS Financiering?

  • Du får raskt svar på søknaden om lån
  • Vi finansierer inntil 80% av kjøpesummen
  • Du får opptil 15 års nedbetalingstid
  • Vi sikrer trygghet mot eventuelle heftelser i båten

AS Financiering gir finansiering til bil, båt og andre kjøretøy med gode betingelser. Vi tilhører et av Norges eldste finansieringsselskaper, og er derfor en god partner for deg som trenger et lån. Med AS Financiering får du både lån, forsikring og gode tips, slik at du kan gjøre en trygg og sikker handel.

Gode råd ved kjøp og salg av båt

Family hanging out together in a boat

Skal du kjøpe en båt som er brukt, er det viktig å vite hvordan du skal gå frem for en trygg handel. Her er noen gode huskeregler for deg som skal gå til anskaffelse av en båt:

Båtførersertifikat

Dersom du er født i 1980 eller senere og skal føre en fritidsbåt over 8 meter, eller en motor større enn 25 hestekrefter, må du ha båtførersertifikat. Les mer hos Sjøfartsdirektoratet

Gjør hjemmeleksene dine

Det er de som kjenner markedet best som gjør de beste kjøpene. Det er helt vanlig å prute på bruktbåter, men for å lykkes må du vite hva som er en realistisk pris for akkurat den båten du vil ha. Gjør god research, så sparer du både tid og penger.

Skaff deg båtplass

Når båten ikke er i bruk, må den ha en båtplass. Bor du utenfor tettbebygde strøk er det ikke noe problem å la båten overvintre på båthengeren, aller helst i garasjen. Bor du derimot i byen, må du leie båtplass. Det beste tipset er å melde seg inn i en lokal båtforening.

Båt og motor må være CE-merket

Krav til CE-merking gjelder alle fritidsbåter som er bygget etter 1998, og som er 2,5 til 24 meter lange. Fra 2006 gjelder dette også motoren. Formålet med CE-merking er å bevise at båten er produsert i henhold til EUs regelverk.

Heftelser i båten

I Skipsregisteret kan du sjekke om det er noen heftelser registrert på båten. Dersom båten ikke er registrert her, kan du sjekke Brønnøysundregistrene for å se om det er tinglyst tvangspant. Er den ikke registrert her heller, bør du sjekke at båten ikke har heftelser i Løsøreregisteret.

Kontrakt og forsikring

Du må aldri kjøpe båt uten kontrakt og forsikring, spesielt hvis du kjøper brukt. I kontrakten vil du ha skriftlig bevis på hva som ble avtalt på kjøpstidspunktet og stå sterkere dersom det skulle oppstå konflikt mellom kjøper og selger.

Båtforsikring bestiller du enkelt hos AS Financiering – vi er stolt formidler av Frende Båtforsikring.

Se etter skader

Det er en fordel å gå på visning mens båten fortsatt står på land, for da er det enklere å se etter skader under båtens vannlinje. Her vil det også komme frem om den tidligere eieren har slurvet med vedlikeholdet.

Samtidig bør du ikke signere en kontrakt før du har tatt båten på en prøvetur. Sjekk tilstanden på motoren og ta en god kikk på det elektriske utstyret. Feil på båten kan føre til store uforutsette utgifter, så her bør du forsikre deg om at alt er i orden.

Klar for å kjøpe båt? Søk lån hos AS Financiering

Seilbåt på havet

Vi tilbyr finansiering av nye og brukte båter med inntil 80% av kjøpesummen og med skipspant i båten. Med vårt lånebevis er du klar for å slå til dersom drømmebåten skulle dukke opp.

Spørsmål og svar om å kjøpe båt

Hva betyr det at båten er CE-merket?

CE-merket står for “Communauté Européenne”, og viser til at produktet følger visse krav som EU setter til varer i EU-/EØS-området. Kravene som settes er riktignok ikke knyttet til produktets kvalitet, men forteller at det følger regler for helse, miljø og sikkerhet.

Faktisk må denne CE-merket være på plass før den kan selges videre. Pass derfor på at du ikke blir lurt og plutselig sitter igjen med noe du ikke får solgt igjen senere.

Hva kan jeg låne til?

Seilbåt, cabincruiser, daycruiser, RIB eller stor yacht – alle typer. Den må være over 7 meter, ikke ha heftelser og være registrert i Skipsregisteret NOR.

Kan jeg velge bruktbåt?

Ja, vi finansierer både brukte og nye båter, så lenge kravene over følges. Du kan ikke låne til uregistrert båt. Skipsregisteret sikrer at bare den som er eier kan selge videre. Da unngår du å kjøpe noe som er meldt stjålet – selv om dette selvsagt ikke skjer så ofte.

Hvordan vet jeg om den er registrert i Skipsregisteret?

Er du usikker på om den er registrert eller ikke? Da bør du høre med den du skal kjøpe fra. Du kan også finne det ut selv gjennom “Skipssøk” hos Sjøfartsdirektoratet. Ta kontakt med eier eller Sjøfartsdirektoratet om du ikke finner noe.

Hva annet bør jeg sjekke før jeg bestemmer meg?

Ikke kjøp usett! Når det er snakk om salg mellom privatpersoner, så gjelder andre lover enn mellom forbruker og forhandler. Her brukes nemlig kjøpsloven, og kjøpsloven gir andre rettigheter. Du har undersøkelsesplikt, og må derfor selv undersøke produktet før du bestemmer deg.

Du bør også be om dokumentasjon om tidligere eierforhold. Hvis båten til stadighet bytter eier, er det kanskje et tegn på at det er noe ved den mange ikke liker. Spør også om du kan bruke båten sammen med selger før du bestemmer deg. En tur på sjøen kan gi en annen følelse enn å se den på land.

Kan registrering i Skipsregisteret gi andre fordeler?

Ja, du får noe som kalles nasjonalitetsbevis gratis. Et slikt bevis brukes for å vise hvilket land båten er fra og hvem som er eier. Dette kan gjøre det enklere å sjekke inn i utenlandsk toll og havn.

Hvordan kan jeg sikre mine rettigheter som båteier?

Det finnes flere organisasjoner som kjemper for at det skal være enklere å nyte livet på sjøen. Et eksempel er Kongelig Norsk Båtforbund. Her får medlemmer tilgang til kjøpskontrakt, juridisk førstehjelp og mye annet. Slike organisasjoner kan være lurt å melde seg inn i før du skal bli båteier.

Hva betyr skipspant?

Dette er tilsvarende det å ta opp lån med sikkerhet i bolig. Ved å bruke pant i båten slipper du å ha like stor egenkapital, og da blir det enklere å finansiere og eie båten.

Når er det lurt å gjennomføre båtkjøpet?

Hvis du vil gjøre et godt kjøp er det lurt å vente til båtsesongen er over. Årsaken til dette er at de som selger båter vil gjøre plass til neste sesongs modeller, og selger ut varelageret til rabatterte priser.

Hva koster det å bruke båten?

De løpende utgiftene avhenger av båtmodellen, hvor mye du skal bruke båten, og hvor stort behovet for vedlikehold er. Dette må du ta høyde for før du kjøper båt.

Hva koster det å lagre båten om vinteren?

Igjen avhenger dette av båtens størrelse og hvor stort behovet er for vakthold og vedlikehold. Vinterlagring koster alt fra 5 000-20 000 kroner, med mindre du har plass til å ha den i garasjen. Dette er også en utgift du må ta høyde for før du kjøper båten.